Despre Noi
COLEGIUL FARMACISTILOR MURES

SCURT ISTORIC
COLEGIUL FARMACISTILOR MURES

     Farmacistii mureseni au infiintat in februarie 1990, Asociatia Farmacistilor din Judetul Mures. Sedinta de constituire a avut loc in 16.02.1990 si au fost prezenti 43 de farmacisti. La aceasta adunare generala s-a votat Statutul Asociatie si s-au ales organele de conducere.
    Primul presedinte al Asociatiei Farmacistilor din judetul Mures a fost doamna farm.pr. Balogh Eniko.
     Asociatia a primit din partea Consiliului Judetean Provizoriu de Uniune Nationala o autorizatie provizorie fiind considerata o „organizatie obsteasca cu scop nepatrimonial”. In luna martie 1990 Asociatia a fost inregistrata la Judecatoria Tg.Mures, pozitia 88, unde primeste Hotarea Judecatoresca de infiintare, fiind legalizat statutul si organele de conducere.
     In anul 1997 odata cu aparitia Legii 81 privind exercitarea profesiei de farmacist, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania, apare Statutul farmacistilor si Codul de etica si deontologie profesionala. Pentru prima data in Romania profesia de farmacist a devenit o profesie reglementata, iar Colegiul Farmacistilor din Romania o organizatie profesionala.
     La nivelul judetului Mures au loc alegeri in conformitate cu noua lege. La adunarea generala din martie 1997 se adopta noul Statut si Cod de deontologie profesionala. Se hotareste schimbarea denumirii in Colegiul Farmacistilor din Judetul Mures, acesta fiind continuatorul Asociatiei Farmacistilor din Judetul Mures cu toate drepturile ce decurg din aceasta si se aleg noi organe de conducere.
   Primul presedinte al Colegiului Farmacistilor din Judetul Mures a fost doamna farm.pr. Sipos Mioara.
     Documentele rezultate au fost inregistrate la autoritatea judecatoreasca a judetului Mures.
    In anul 2000 Colegiul Farmacistilor din Judetul Mures este inregistrat la autoritatea fiscala a judetului ca organizatie profesionala nepatrimoniala.
   Legea exercitarii profesiei de farmacist, de organizare si functionare a Colegiului Farmacistilor din Romania sufera modificari. In anul 2004 apare Legea 305, iar apoi in 2006 apare Legea 95 - legea reformei in domeniul sanatatii care cuprinde si titlul XIV - exercitarea profesiei de farmacist, organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania, astfel:
„Colegiul Farmacistilor din Romania este organism profesional apolitic, fara scop patrimonial, de drept public, cu responsabilitati delegate de autoritatea de stat, in domeniul autorizarii, controlului si supravegherii profesiei de farmacist ca profesie liberala, de practica publica autorizata”.
    Colegiul Farmacistilor Mures a achizitionat in anul 2007 sediul organizatiei judetene iar din anul 2008 functioneaza in Tg.Mures, str. Mimozelor nr.3/3.
      Presedinte in exercitiu este doamna farm.pr. Vas Iustina.
   Odata cu aprobarea Ordinului 75/2010, echipa Colegiului Farmacistilor Mures pune bazele primelor proceduri privind implementarea Regulilor de buna practica farmaceutica in anul 2011, mai apoi contribuind la imbunatatirea instrumentelor de lucru ale evaluatorilor, iar Colegiul Farmacistilor din Romania certifica respectarea acestor reguli in farmacii prin emiterea Certificatului RBPF.
    Colegiul Farmacistilor Mures instruieste si testeaza toti farmacistii in ce priveste implementarea RBPF, evalueaza anual farmaciile privind implementarea regulilor de buna practica farmaceutica, monitorizand planurile de conformare.
     In anul 2012 echipa Colegiul Farmacistilor Mures elaboreaza primul Manual al Calitatii (MQ), document care prezinta politica in domeniul calitatii si descrie sistemul de management al calitatii pentru farmaciile publice si de spital.
   Farmacistii autori ai lucrarii sunt: Bogdan Alina, Burca Rodica, Butiurca Manuela, Chereches Marius, Logigan Nicoleta, Marian Dragos, Pap Daniela, Rad Mihaela, Stefan Adriana, Vas Iustina, Voda Cosmina, iar tehnoredactarea este realizata de farm.Radu Nicoleta.
    Incepand cu anul 2012 organizatia profesionala premiaza excelenta in profesie, astfel: la categoria farmacii, Farmacia Alsebco, Farmacia Geum Farm, Farmacia Rubin si Farmacia Veritas, iar la categoria farmacisti: farm.pr. Ban Adriana, farm.pr. Bindila Eugenia, farm.pr. Daneasa Hortensia, farm. Keszeg Emese, farm. Moraru Maria, farm.pr. Orban Rozalia, farm. Rosca Corina si farm.Taranu Loredana.
    In anul 2013 premiul pentru excelenta in activitatea profesionala este obtinut la categoria farmacii de: Farmacia Gentiana, Farmacia Noni Pharm si Farmacia Unirii, la categoria farmacisti: farm.pr. Tar Margit Eniko si farm.Farcas Titus, iar diploma de merit in activitatea profesionala: farm.spec Horvath Geza.
    Din anul 2012 echipa Colegiului Farmacistilor Mures organizeaza intalniri anuale in preajma sarbatorilor de iarna cu cei de la care au invatat si preluat profesia, farmacistii pensionari.
   In anul 2013, in luna septembrie este organizata prima „Conferinta a farmacistilor practicieni” in care farmacistii au posibilitatea de a prezenta lucrari ca rezultat al propriei experiente.
   Organizatia profesionala este implicata si in actiuni sociale in colaborare cu „Rotary E-Club Tîrgu Mureş Renaşterea” fiind alaturi de copii de la Casa de copii „Sf. Iosif” din Odorheiul Secuiesc.
    Pentru o buna informare a membrilor sai, Colegiul Farmacistilor Mures organizeaza intalniri trimestriale cu reprezentanti ai Casei de Asigurari de Sanatate Mures.
    Colegiul Farmacistilor Mures are inregistrat un numar de 650 de farmacisti cu practica in judetul Mures in toate domeniile de activitate: farmacii publice, de spital, productie, distributie si nu in ultimul rand invatamant.
    Colegiul Farmacistilor Mures este reprezentat la cel mai inalt nivel ocupand functia de vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania. Acesta functie este detinuta de doamna farm.pr. Vas Iustina.
     Colegiul Farmacistilor din Romania isi premiaza excelenta in profesie prin organizarea anuala a Galei Farmacistilor .
     In anul 2012 Colegiul Farmacistilor Mures obtine urmatoarele premii:
1. Premiul pentru “Cel mai activ colegiu al farmacistilor” – marele premiu Colegiul Farmacistilor Mures.
2. Premiul de onoare pentru “Farmacie – farmacii de spital”Farmacia nr. 1, Spital Clinic Judetean de Urgenta Mures.
3. Premiul “Carte farmaceutica” Conf.Dr.Farm.Vari Camil si Prof.Dr.Farm.Dogaru Maria ”Medicamentul, sarcina si alaptarea”
4. Premiul “Cea mai activa asociatie a studentilor farmacisti”Asociatia studentilor farmacisti din Tg.Mures
Au mai primit NOMINALIZARI la urmatoarele categorii:
1. Premiul de onoare pentru “Farmacie – farmacie de lant“Farmacia nr.7 Ropharma Tg.Mures, farmacie non-stop.
     In anul 2013 Colegiul Farmacistilor este premiat cu urmatoarele premii:
1. Premiul pentru „Carte farmaceutica”: - “Ghidul farmacistului in comunicarea cu pacientul”, autori: farm.Rusu Aura, farm.Hancu Gabriel, psiholog Maria Dorina Pasca.
Premiul a fost inmanat de Domnul Ministru al Sanatatii Ec. Eugen Nicolaescu.
2. Premiul de onoare pentru „intreaga activitate in farmacie”: - Farm.pr. Orban Rozalia – farmacist sef la farmacia Tilia din Ernei
3. Premiul de onoare pentru farmacie:
a) Farmacii individuale – mediul urban: - Farmacia Gentiana din Sighisoara- farmacist sef Hanescu Mina, a fost nominalizata.
b) Farmacii de lant: - Farmacia Sensiblu 5 Tg.Mures- farmacist sef Pap Daniela.
4. Premiul „Cea mai activa Asociatie studenteasca”: - Asociatia studentilor farmacisti din Tg.Mures.